Erecept objednávka Lekáreň Tabletka

Kategórie

Navštívené produkty

Naše predajne

Naše predajne

Tabletka gyógyszertár, Hlboká 10, Komárno

Výrobcovia / značky

Neurotest emp, Neuropad test diabetickej polyneuropatie 1x2 ks

Test na včasné určenie diagnostiky syndrómu diabetickej nohy.

Viac detailov

13,80 € s DPH

12,55 € bez DPH

Tento test Vám v priebehu 10 minút poskytne jednoduchú a objektívnu informáciu o stave potných žliaz na chodidle a z toho vyplývajúce možné nebezpečenstvo pre nohu.

 

DIAGNOSTIKA A LIEČBA DIABETICKEJ NEUROPATIE

Čím skôr sa neuropatia zistí a lieči, tým je liečba úspešnejšia.

V našej ambulancii sa venujeme skríningu diabetickej neuropatie a to u každého pacienta s príznakmi alebo bez príznakov aspoň 1x ročne. Ak sa skríningovým vyšetrením zistí prítomnosť diabetickej neuropatie, pacienta odosielame k dodatočnému špecializovanému neurologickému vyšetreniu, ktoré presnejšiu určí o aký typ poruchy sa jedná.

Obrázok: Skríningové vyšetrenie na prítomnosť diabetickej periférnej neuropatie (Neurotest)

Liečba diabetickej neuropatie nie je vôbec jednoduchá, väčšinou je dlouhodobá. Vyliečiť vlastnú príčinu neuropatie nie je možné, zásadné v liečbe neuropatie je dosiahnuť úpravu hladín krvného cukru (glykémiu), ďalšími postupmi je liečba bolesti a iných nepríjemných pocitov ako je pálenie, brnenie, či poruchy pohyblivosti.

Základom je dosiahnutie normoglykémie. Ak nestačí dieta, užívajú sa tablety (perorálne antidiabetiká), často je nutné zahájiť liečbu inzulínom. U niektorých pacientov môže intenzívna kontrola a regulácia glykémie zlepšiť prejavy neuropatie a spomaliť jej ďalšie zhoršovanie až o 60%.

Liečba bolesti je často užívaná, ale s veľkými individuálnymi rozdielmi. To znamená, že nie u každého pacienta vybraný liek dobre zaberie. Naviac tieto lieky "iba" tlmia bolesť, neriešia príčinu neuropatie. Podávajú sa antiepileptiká, antidepresíva.

Dalšou metódou pre liečbu neuropatie môže byť napríklad aj  akupunktúra, relaxačné techniky a rehabilitácia.
Účinné môže byť tiež podávanie látok podporujúcich regeneráciu a výživu nervov. Hlavne kyseliny alfa lipoovej či linolénovej. Najúčinnejšie je nárazové žilové podávanie nasledované 2 mesačnou liečbou tabletami. ďalej sa odporúča podávanie vitamínu B a E. 

KOMPLIKÁCIE DIABETICKEJ NEUROPATIE

Diabetická neuropatia je ochorenie závažné s množtvom možných komplikácií.

Zlé hojenie rán na nohách a ich infekcia mlže viesť k odumretiu tkanív na nohe (gangréna), môže dospieť k nutnosti amputácie časti končatiny, niekedy aj celej končatiny.

Obrázok: Suchá gangréna prstov dolnej končatiny u diabetika

Pri poruche vyprázdňovania močového mechúra zostáva stále určité množtvo moča v močovom mechúri, to umožňuje baktériám v tomto prostredí prežívať a množiť sa. Môžu sa rozšíriť až k obličkám a vznikajú časté infekcie močových ciest.

Veľkým nebezpečenstvom pri postihnutí autonómnych nervov je vymiznutie príznakov hypoglykémie (nízka hladina cukru). Tieto prejavy (potenie, rýchly tep, tras, slinenie) zabezpečuje práve tento systém a keď dôjde k jeho postihnutiu, nemusí si ich postihnutý sšimnúť. Nebezpečenstvom je tiež strata regulácie krvného tlaku. Pri ortostatickej hypotenzii môže dôjsť k strate vedomia, pádom a úrazom hlavy. Komplikácie sú síce závažné, ale aj keď sú prítomné, tak včasnou diagnostikou a liečbou ich vo väčšine prípadov dokážeme vyriešiť.

PREVENCIA DIABETICKEJ NEUROPATIE

Hlavným krokom v prevencii vzniku a rozvoja diabetickej neuropatie je pravidelná kontrola cukru v krvi (glykémie). Hladina krvného cukru nalačno medzi 5-6mmol/L a po jedle medzi 6-8mmol/l málokedy vedie k vzniku neskorých komplikácií diabetu. Rovnako tak je dosiahnutie týchto hodnôt vhodné pri prítomnej neuropatii. Vždy platí indiviálne nastaviť hladiny krevného cukru tak ako je potrebné poradit sa so svojím diabetológom.  
Dôležitá je tiež ochrana a starostlivosť o nohy. Vznik rôznych vredov, či odrením môže viesť k vzniku nebezpečných infekcií, ktoré môžu v prípade, že sa skomplikujú viesť až k amputácii časti alebo celej končatiny. Preto je nesmierne dôležité zabrániť vzniku akéjkoľvek komplikácie na nohe. To dosiahneme jedine pravidelných denným kontrolovaním stavu chodidiel, ich každodenným umývaním a sušením. Dôležité je dôkladné vysušenie priestorov medzi prstami a na záver ošetrenie nôh zvlhčujúcim krémom (POZOR: Nemazať medzi prsty!!!). Lacná a účinná je masť na základe kyseliny acetylsalicylovej, močoviny a vazelíny. Obuv musí byť pohodlná, dostatočne široká, vzdušná a na nízkom opätku. Neodporúča sa chodiť naboso, pretože nohy treba chrániť pred rizikom poranenia. Udržujte svoje nechty na nohách čisté, pravidelne a hlavne opatrne ich strihajte. Noste stále suché a čisté bavlnené ponožky.

Jedzte zdravo, vyberajte si stravu obsahujúcu veľa zeleniny, ovocia, celozrnné potraviny. Prestaňte fajčiť, zhoršuje to prekrvenie ciev celého tela. Pravidelne cvičte, venujte sa pohybovým aktivitám. Ak je potrebné znížte svoju váhu a krvný tlak udržujte do 130/80 mmHg.

 

Napíšte svoj názor

Neurotest emp, Neuropad test diabetickej polyneuropatie 1x2 ks

Neurotest emp, Neuropad test diabetickej polyneuropatie 1x2 ks

Test na včasné určenie diagnostiky syndrómu diabetickej nohy.

Ďalšie produkty v rovnakej kategórii: (23)

Moduly, platobné brány a preklady pre PrestaShop

Moduly, platobné brány a preklady pre PrestaShop

PrestaShop Addons, Payment gateways and Services

Moduly, platobné brány a preklady pre systém thirty bees

Tvorba e-shopov a webových stránok

Internetové stránky a e-shopy

Depeche Mode Shop